Látnivalók gyalogosan

Tölgyes Vendégház - Nagymaros - Szállás - Látnivalók
9 Látnivalók 9 Látnivalók gyalogosan

Nagymaros a Dunakanyar közepén fekszik, ott, ahol a Börzsöny és a Visegrádi-hegység találkozik. Így Nagymaros és környéke igazi turistaparadicsom. Innen közvetlenül elérhetőek a Déli-Börzsöny csodálatos panorámát nyújtó kilátópontjai. Néhány kilométeres utazással elérjük a Magas-Börzsöny hegyvonulatait, illetve a Dunán átkelve a Visegrádi-hegységben túrázhatunk.

A legnevezetesebb pontok, amellyeket feltétlenül érdemes megnézni:

  • Julianus kilátó a Nagymaros fölötti Hegyes-tetőn,
  • Csóványos, a Börzsöny legmagasabb pontja
  • Rám-szakadék és Dobogókő
  • Vadálló-kövek és Prédikálószék
Látkép a Julianus kilátóból

Az alábbiakban ajánlunk néhány gyalogtúrát a mi kedvenc útvonalaink közül. Ezeket lehet kombinálni is, illetve ötletet meríteni a saját útvonaltervezéshez. A táblázatban a túra megnevezésére kattintva átjuthatunk a turistautak.hu oldalára, ahonnan térképvázlat, GPS track és itiner is letölthető!

A Tölgyes Vendégházból rövid sétával elérhető csodálatos kilátás a Dunára és a Visegrádi-hegységre.
Ez a mi kedvenc helyünk.

GPS track és itiner

Táv: 2 km

Idő: 40 perc

Emelkedés: 192 m

Süllyedés: 42 m

Rigó-hegyi, Gánti kilátópont, Nagymaros

Kilátás a Köves-mezőről Nagymarosra és a Visegrádi várra, a Dunakanyarra, illetve a zebegényi Trianoni-emlékműtől Zebegényre, Pilismarótra és a Dunára. Nem megerőltető rövid túra, gyerekekkel is járható.

Útvonal: Nagymaros – Tölgyes Vendégház, Fehérhegy, Köves-mező, Zebegény – Trianoni emlékmű, Zebegény vasútállomás

GPS track és itiner

Táv: 5 km

Idő: 1 óra 30 perc

Emelkedés: 204 m

Süllyedés: 209 m

Kós Károly kilátó, Zebegény

Aki Nagymaroson jár, a Hegyes-tetői Julianus kilátó páratlan panorámáját ne hagyja ki! Ennek a helynek az az érdekessége, hogy a Dunakanyart szinte teljesen be lehet látni. Az útvonalon a Rigó-hegyről és a Szent Mihály hegyről is gyönyörű kilátás van. Kedvenc erdőrészünk a Templom-völgy ős bükk erdeje.

Útvonal: Nagymaros Tölgyes Vendégház, Rigó-hegyi kilátópont, Szent Mihály hegy, Ürmös rét, Hegyes-tető, Julianus kilátó, Világos-tér, Templom-völgy, Nagymaros Tölgyes Vendégház

GPS track és itiner

Táv: 8 km

Idő: 2 óra 20 perc

Emelkedés: 482 m

Süllyedés: 482 m

Julianus Kilátó, Nagymaros

A túra a Duna ívét követve halad a Szent Mihály hegy oldalában. Ezen út mentén található a legtöbb csodálatos panorámát nyújtó kilátópont a Dunára és Visegrádi-hegységre.

Útvonal: Tölgyes Vendégház – Nagymaros, Rigó-hegyi kilátópont, Ördög-hegy, Remete barlangok, Dobozi-orom, Borostyán-kői pihenő, Zebegény vasútállomás

GPS track és itiner

Táv: 9 km

Idő: 2 óra 30 perc

Emelkedés: 559 m

Süllyedés: 565 m

Nagymaros -Zebegény, a „sárga” úton

A túra a Nagymarosi Templom-völgyben kezdődik, mely az egyik legszebb bükk erdő a környéken. Ízelítőt kaphatunk az országos kék túra déli-börzsönyi szakaszáról egészen a Világos-térig.

Útközben a Julianus kilátó páratlan panorámájában gyönyörködhetünk.

Innen a sárga jelzésen ereszkedünk le a zebegényi kálváriához, ahol gyönyörű kilátás vár minket a Trianoni emlékműről Zebegényre, Pilismarótra és a Dunára.

Útvonal: Nagymaros Tölgyes Vendégház, Templom-völgy, Szent Mihály hegy, Ürmös rét, Hegyes-tető, Julianus kilátó, Világos-tér, Remetekereszt-bérc, Zebegény – Trianoni emlékmű (kilátó), Zebegény vasútállomás

GPS track és itiner

Táv: 8 km

Idő: 2 óra 20 perc

Emelkedés: 466 m

Süllyedés: 472 m

Nagymaros -Zebegény, a „sárga” úton

Nagymarosról gyönyörű panorámás úton jutunk fel a Kapu-hegyi parkolóhoz. Törökmezőn kalandpark és turistaház emlékeztethet a civilizációra, majd a Fehér-forrás hűs vízével frissülhetünk fel. A törökmezei Hét-vályú halastavat elhagyva a Malom-patak völgyének virágos rétjein át jutunk Zebegénybe.

Útvonal: Nagymaros Tölgyes Vendégház, Köböl-völgy, Kapu-hegyi parkoló, Törökmező, Fehér-forrás, Hét-vályú halastó, Malom-patak völgye, Zebegény

GPS track és itiner

Táv: 12 km

Idő: 3 óra 20 perc

Emelkedés: 294 m

Süllyedés: 299 m

Középnehéz túra a Magas-Börzsönyben. Autóval a Cseresznyefa parkolóig mehetünk. A Nagy-Hideg-hegyi turistaházban megpihenhetünk egy frissítő mellett, majd a Szabó-kövek mentén kapaszkodunk fel a Csóványos 938 m-es csúcsára. Itt a kilátás minden fáradtságot kárpótol. Visszafelé a magas-taxi turistaház mellett haladunk el (legutoljára nem volt nyitva) és a Taxi-nyiladékban ereszkedünk vissza a parkolóhoz.

Útvonal: Cseresznyefa parkoló, Nagy-Hideg-hegyi turistaház, Rakodó, Szabó-kövek, Csóványos, vissza Rakodó felé, magas-taxi turistaház, Taxi-nyiladék, Cseresznyefa parkoló

GPS track és itiner

Táv: 13 km

Idő: 3 óra 50 perc

Emelkedés: 759 m

Süllyedés: 759 m

Csóványos Kilátó

Egész napos túra a Magas-Börzsönyben. Nagymarosról Nagybörzsönybe vonattal és busszal juthatunk el. Csóványosig gyönyörű erdőszakaszokon keresztül kapaszkodunk fel. Mi turistákkal errefelé nemigen szoktunk találkozni. Csóványoson a fantasztikus panoráma minden fáradozásunkat kárpótolja. Ezután hosszú lejtőn ereszkedünk le Diósjenőre. Onnan kellemes zsibbadtságban vonattal jutunk vissza Nagymarosra.

Útvonal: Nagybörzsöny – Csóványos – Diósjenő

GPS track és itiner

Táv: 19 km

Idő: 5 óra 20 perc

Emelkedés: 1027 m

Süllyedés: 902 m

A Gyadai tanösvény a Naszály északi lábánál, a Lósi-patak mentén fekvő erdők és rétek természeti és kultúrtörténeti értékeit és érdekességeit mutatja be.  Gyerekekkel is ajánlható, nagyon szép és nem túl megeröltető túra.

Útvonal: Katalinpusztai kirándulóközponttól körtúra

GPS track és itiner

Táv: 5 km

Idő: 1 óra 30 perc

Emelkedés: 192 m

Süllyedés: 42 m

További túraajánlatok

Kirándulástippek.hu túraajánlatai

Természetjáró.hu túraajánlatai

Tanösvények